четверг, 15 марта 2018 г.

У NASA попередили, що танення льодовиків «перекидає» Землю

Південний і Північний полюси Землі «дрейфують» через танення полярних льодів і зміщення загальної кліматичної картини, що може вплинути на обертання планети навколо своєї осі.

Про це попереджають експерти NASA, – повідомляє scientificamerican.com.

Як пише Scientific American з посиланням на звіт NASA, Північний полюс «знаходиться в бігах». І хоча йому властиво дрейфувати на відстань до 10 м за століття і повертатися на своє місце, нещодавно він різко повернув на схід.

Поки вчені сперечаються, що більше впливає на пристрасть полюса до подорожі: танення льоду або зсув картини опадів.

10 000 років тому, коли Земля прокинулась від льодовикового періоду, земна кора відновилася, розподіл маси на планеті змінився і Північний полюс став дрейфувати до Заходу. Ця закономірність простежувалася до 1899 року. За все ХХ століття полюс лише трохи змістився у бік Канади, проте тепер він рухається у бік Британських островів.

Геофізики з Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA Сурендра Адхікарі і Ерік Айвінс впевнені, що справа в переміщенні водної маси між континентами. Хоча переважна роль все ще залишається за виснаженням крижаного щита Гренландії, недавня посуха над Євразією теж вплинула на зсув полюса в бік сходу, стверджує Айванс.

Один зі співавторів звіту Цзяньлі Чень, старший науковий співробітник Центру космічних досліджень при Техаському університеті, вважає, що не можна виключати фактор людської діяльності на радикальний зсув у русі полюса.

Експерти з NASA поки не поспішають визнавати такі зміни крижаної маси Землі проблемними, прирівнюючи дрейф полюсів до ще одного цікавого ефекту зміни клімату.

Відзначається, що Північний та Південний полюси через сонячне і місячне тяжіння весь час коливаються і впливають на рух в ядрі і мантії Землі. Але і зміни на поверхні планети, як виявилося, можуть серйозно впливати на обертання планети навколо своєї осі.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Архив блога